VIII. Szociológus Napok

3 46A VIII. Szociológus Napokat március 6-8-án szervezte meg a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány és a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete. A három napos rendezvény tematikus napok köré szerveződött: első nap fő témái a sport társadalmi kérdései voltak, a második nap a munkaerőpiaci rugalmasság, míg a záró napon a vallás és a radikalizmus voltak a középpontban. A három nap során előadásokra, kerekasztalbeszélgetésekre, kiállításokra került sor.

A rendezvény első számú célcsoportja az egyetemisták voltak, főként a társadalomtudományi szakos hallgatók (szociológia, szociális munka, antropológia, emberi erőforrás menedzsment), de ugyanakkor szívesen látottak voltak mások is, akik az idei témák iránt érdeklődtek. A Szociológus Napokat, mint tanórán kívüli tevékenységeket, fontos lehetőségnek tekintjük a diákok életében, mivel olyan témákat dolgozunk fel, amelyekre a tanév alatt kevésbé van lehetőség, és a diákok a saját tanáraikon kívül meghívott szakemberekkel is találkozhatnak. Fő célunk a szociológiai látásmód népszerűsítése a szélesebb közösségben, különböző társadalmi problémák tematizálása (az előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken keresztül), valamint a szociológusi pálya promoválása.

A rendezvény első napjának fő témája a sport szociológiája volt. A hivatalos megnyitó után Csillag Péter sportújságíró, a Nemzeti Sport munkatársa tartott előadást a magyarországi megyei labdarúgó-bajnokság társadalmi kérdéseiről, majd Szegedi Péter szociológus, sporttörténész, a magyar futball első nagy sikerkorszakát mutatta be. A nap záróelőadásában Kovács Ágnes, szociológus, PhD kandidátus, a Budapesti Testnevelési Egyetem nagykövete, olimpiai bajnok úszó, mutatta be doktori kutatását az élsportolók és a média viszonyáról.

A szerdai nap 15 órakor kezdődött egy műhelykonferenciával, amelyen a BBTE szociológia, antropológia és szociális munkás szakos hallgatói mutatták be kutatásaik eredményeit. A témák változatosak voltak: a kolozsvári egyetemisták szexualitásától kezdve a holokauszt tabuizálásán, az erdélyi magyar humormező elemzésén át a kolozsvári elektronikus sportok, illetve a mobileszközök manifeszt és latens funkcióinak bemutatásáig. A nagyszámú érdeklődő közönség összesen 5 bemutatót hallgathattak meg és kérdéseket tehettek fel a diákoknak.

A második nap fő témaköre a humán erőforrás menedzsment volt, és azon belül a rugalmas foglalkoztatás. Előadásokra és kerekasztalokra került sor, illetve az előadásokkal párhuzamosan az érdeklődő diákok coaching foglalkozásra is jelentkezhettek. A foglalkozást Vajda Mihály, az Agora Consulting munkatársa vezette. Közben három előadót hallgathattunk meg. Az első előadást Geambasu Réka, a BBTE oktatója, tartotta azzal a szándékkal, hogy felvezesse a rugalmasság témakörét és bemutassa a romániai helyzetet. Ezután Szvetelszky Zsuzsanna szocálpszichológus, coach, az MTA TK Lendület Recens munkacsoportjának tagja mutatta be azokat az új kihívásokat, amelyek a munkaerőpiac megváltozásával a HR-esek előtt állnak, végül Pálfi Szilárd, a Personal Point tanácsadó cég alapítója tartott előadást a rugalmasságról HR-es szempontból. Az est záróeseménye egy kerekasztal beszélgetés volt, amelynek fő témája szintén a munkaerőpiaci rugalmasság volt, meghívottjai pedig kolozsvári HR szakemberek.

A rendezvény zárónapjának témája a vallás és a radikalizmus voltak. Az előző naphoz hasonlóan délután szintén diákelőadásokat hallgathattunk, ezúttal doktoranduszok mutatták be kutatási eredményeiket. A három előadáson hallhattunk az erdélyi magyar fiatalok kulturális szegmentációjáról, a tanulmányok – munka – magánélet összehangolásának nehézségeiről a fiatal kutatók esetében, valamint a kalotaszegi lelkésznők és lelkészfeleségek társadalmi helyzetéről. A kutatási beszámolókat két előadás követte. Az elsőt Szilárdi Réka a Szegedi Tudományegyetem oktatója tartotta a nemzeti radikalizmus és az újpogány közösségek összekapcsolódásáról, a másodikat Gyöngyösi Csilla az ELTE-BTK Filozófia Intézetének óraadó oktatója az iszlámról és az emberi jogokról.

A harmadik nap és a teljes rendezvény záróeseménye egy pódiumbeszélgetés volt, amelyen Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszóval beszélgetett sportkarrierjéről és életútjáról Péter László szociológus, a BBTE oktatója.

A fent említett célokkal összhangban a Szociológus Napok fő eredményei a következők: érdekes és tartalmas szakmai előadások és kerekasztal beszélgetések, amelyek hozzájárultak a diákok elméleti tudásának gyarapodásához és a gyakorlati, kutatási eredmények megismeréséhez, a szociológiai nézőpont bemutatása a tágabb közönségnek, a társadalmi problémákra való figyelemfelhívás, valamint a szociológus szakma promoválása.

Az idei év másik nagy eredménye a Szociológus Napok honlapjának felújítása volt, amely összefoglalja a rendezvény nyolc kiadását, tartalmazza az előző évek programterveit, az előadók és előadások rövid bemutatását, fényképeket és videofelvételeket.

A rendezvény főtámogatói a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Communitas Alapítvány voltak. További támogatóink a Promoter Consult Center, Nemzeti Kisebbségkutató Intézet, VoidArt, Borsarock, Indigó étterem, 1568 Bistro, a Jorsi Bags és a Wedas voltak. Kiemelt médiapartnereink a Kolozsvári Rádió és a maszol.ro, további médiapertnerünk a Transindex hírportál és a FestivApp alkalmazás voltak.

Támogatóink

BGA logo 2022

 

 

Communitas logo vizszintes sotet hatteren

© Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány 1998-2024.

Search