1. Szociológus Napok beszámoló

1szocnapokA hétvégén zajlott az I. Szociológiai Napok, amelyet a Babes-Bolyai Tudományegyetem Szociológia Tanszéke illetve a Max Weber Szakkollégium szervezett meg. Ennek keretén belül előadások illetve egyéb érdekes programok várták a kiváncsiskodókat.

A diákok által elindított, és a tanárok részéről is felvállalt kezdeményezés elsődleges céljának tűzte ki, hogy nyisson a szakmán kívüliek fele, bemutassa a szociológia szakot. A rendezvény sok szakmabelit vonzott. Pénteken a rendezvény a Bajnokok Ligája Konferenciával startolt, ahol a tavalyi TDK győztes társadalomtudományos dolgozatait mutatták be. A konferencia legjobbjának Szilágyi István bizonyult, aki az Összehasonlító elemzés a finnországi svédek és a romániai magyarok nyelvi jogairól a közigazgatásban című dolgozatát mutatta be. 

Ezt követték olyan előadók akik kutatásaikat mutatták be vagy aktuális társadalmi trendeket magyaráztak. Az előadássorozat meghívottjai voltak Horváth István, Magyari Tivadar, Veres Valér, Kiss Tamás illetve Máthé István. Érdemes kiemelni közülük a két magyarországi előadót, Hadas Miklóst illetve Papp Z. Attilát, akik neve a szakmán belül általánosan ismert. Hadas Miklós a foci illetve az Olimpia példáján keresztül illusztrálta a globalizáció és a lokalitás sajátos viszonyát. Az elitről tartott előadásában Papp Z. Attila az erdélyi magyar gazdasági illetve kulturális elit különböző vonásait emelte ki nemrég végzett kutatásuk alapján. A fiatalok körében az egyik legérdekesebb előadást Pápay Orsolya tartotta a virtuális játékok világáról, amelyért a Bajnokok Ligája Konferencián második díjat szerzett.

Legnagyobb érdeklődést a pénteki illetve a szombati nap kocsmai kerekasztal beszélgetése váltott ki, amelynek a Bulgakov adott helyet. Itt könnyedebb hangulatban került sor a szociológiai témájú diskurzusokra, amelyek kellően interaktívaknak bizonyultak, illetve megteremtették a hangulatot az est folytatásához. A péntek esti kerekasztal a foci köré szerveződött, meghívottai Hadas Miklós, Péter László, Madarász Lóránt, Vizi Sándor, valamint Szenkovits Dezső voltak. Ők egyrészt a szociológia vetületeit, másrészt a futball világát képviselve mutatták be ezt a társadalmi jelnséget. A beszélgetést Toró Tibor moderálta. A második kerekasztal még gördülékenyebben zajlott, hiszen meghívottai a társadalom legkülönbözőbb szektorait képviselő, szociológiát végzett személyek voltak. A beszélgetésen részt vett Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere valamint Gergely Erzsébet és Oláh Norbert. A kerekasztal moderatora Kiss Tamás szociológus volt. A második kerekasztalt a véndiákok közös kocsmázása követte, ahova még Magyarországról is érkeztek a volt szociológus hallgatók.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy az I Szociológiai Napok nagyon barátságos hangulatban zajlott, sok aktuális és mindenkit foglalkoztató témát járt körül és kellemes időtöltést biztosított minden odalátogatónak.

Támogatóink

BGA logo 2022

 

 

Communitas logo vizszintes sotet hatteren

© Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány 1998-2024.

Search