Szociológiai Nyílt Estek

A BBTE Szociológia Tanszéke és a Szociológus Véndiák Szövetség 2002 őszétől közösen szervezi a Szociológia Nyílt Esteket, amelyen erdélyi és magyarországi vagy Erdéllyel kapcsolatos publikált társadalomtudományi munkák, cikkek bemutatására és nyilvános megvitatására adunk lehetőséget.

A Szociológia Nyílt Est olyan szakmai fórum az erdélyi magyar közéletben, amely során a társadalomtudományok művelői és közönségük informális, kötetlen keretek között találkoznak, és egy felvezető előadás után aktuális társadalmi kérdéseket vitatnak meg. Ebben az értelemben nem a szűk szakmai közegnek szól, hanem nyitni szeretne egyrészt a tágabb közönség fele, hogy a társadalomtudósok által kutatott kérdések ne csupán a szakmai nyilvánosság keretében jelenjenek meg, másrészt pedig az interdiszciplinaritás jegyében a többi társadalomtudomány képviselői fele. E célját sikerült is elérnie, hiszen a Szociológia Nyílt Estek alkalmával a résztvevők köre nagyon tág, minden előbb említett kategória képviselve van. Rendezvényeink gyakran a sajtóban is megjelennek, nem csupán felhívás (Szabadság, Krónika, Transindex, Kolozsvári rádió magyar adása, Agnus Rádió), hanem beszámolók és különböző programok formájában is.

E rendezvénysorozat immár több mint 4 éves hagyománnyal rendelkezik, 2002 ősze óta az akadémiai tanév folyamán kéthetente kerül megrendezésre. Az előző évi rendezvények meghívottjai között hazai és külföldi neves szakembereket tisztelhettünk: Örkény Antal, Péter László, Feischmidt Margit, Rudolf Poledna, Vintilă Mihăilescu, Kiss Dénes, Csata Zsombor, Kiss Tamás, Magyari Nándor László, Faragó Tamás, Horváth István, Veres Valér, Bauer Béla, Szabó Töhötöm, Tamás Pál, Benedek József, Pásztor Gyöngyi, legutóbb Gábor Kálmán és Hadas Miklós személyében. Az előadások alkalmával a rendszeres előadásokon túl könyv és lap-bemutatókat is tartottunk, éspedig egy hasonló alkalommal került sor Feischmidt Margit: „Ethnizität als Konstruction and Erhahrung. Symbolstreit und Alltagskultur imsiebenbürghischen Cluj” könyvének kolozsvári bemutatójára, amit Rudolf Poledna referált, valamint Vintilă Mihăilescu: „Vecinătăţi” könyvének bemutatójára, amit Kiss Dénes referált. Ezen alkalmak keretében került sor a Web valamint az Erdélyi Társadalom szociológiai szakfolyóiratok lapbemutatójára is, ahol meghívottak a főszerkesztő és a szerzők voltak.

Támogatóink

BGA logo 2022

 

 

Communitas logo vizszintes sotet hatteren

© Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány 1998-2024.

Search