Ifjúság - Művészet - Társadalom műhelykonferencia - beszámoló

IMT IMG 3069December 13-án került sor az „ Ifjúság- Művészet- Társadalom" műhelykonferenciára. Előadások, filmvetítés, kerekasztalbeszélgetések során szó esett a szociológiai és művészi társadalomábrázolásról, az ifjúság és művészet viszonyáról.

A konferencia Magyari Tivadar, rektorhelyettes, megnyitóbeszédével kezdődött. 

Az első előadást Veres Valér, szociológus, egyetemi adjunktus tartotta „Az ifjúsági kultúrafogyasztás meghatározói Romániában" címmel. Az előadás az ifjúság, az ifjúsági korszakváltás és társadalom viszonyában keres összefüggéseket a kultúrafogyasztási szokásokban. Az ízléskultúra és anyagi helyzet összefüggéseiről is beszél. A második előadást Barna Gergely tartotta, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa "Szabadidőtöltés és kulturálisfogyasztás Erdélyben" címmel. Egy 2010. december 27. – 2011. január 31 között lekérdezett kérdőíves kutatás eredményeit mutatta be. Az erdélyi fiatalok kulturális fogyasztási szokásairól készült mérés eredményeiről beszélt. Olyan kulturális tevékenységeket vizsgáltak a kutatásban, mint az olvasási, színházba járási, múzeum látogatási szokások. 

A harmadik előadást Kiss Zita, szociológus doktorandusz és Szabó Júlia szociológus tartották „Kulturális- művészeti preferenciák a Félsziget fesztiválon" címmel. Egy 2010-es, a Sziget fesztivál kutatás mintája alapján készült, felmérés eredményeit mutatták be. A fesztivál látogatói körében 2 jellegzetes csoportot különítenek el a „magas-kultúra fogyasztó, kreatív, alkotó szellemű", és a "mainstream (instant) fogyasztó, party-arc". Az előbbi csoportba tartozók inkább művészfilmeket néznek, színházba, hangversenyre, operába, táncházba járnak, zenélnek/festnek/rajzolnak, versírással/prózaírással próbálkoznak; gyorséttermekbe; uszodába, fitnessz-szalonba/kondi-terem be járnak. Míg a második csoportba tartozók kocsmába/sörözőbe/borozóba; kávézóba/teázóba járnak; moziba; házibuliba; könnyűzenei koncertekre; dartsozni/ biliárdozni/ bowling-ozni járnak.

 

A rövid ebédszünetet követően került sor a Max Weber Társadalomkutató Alapítvány és Ferencz Anikó fiatal filmes együttműköéséből született A Félsziget Fesztivál Lakói című dokumentumfilm vetítésére. Ezután Kiss Zita, kutatásvezető és Veres Valér válaszolt a közönség kérdéseire. Többek között a szociológiai és filmes problémamegragadás különbségeiről kérdeztek a jelenlevők. Amint az a beszélgetéből kiderült a film a különböző szubkultúrák megszólaltatásával, megjelenítésével járul hozzá a szociológiai kutatások eredményeihez.

 

A műsort Szakáts István művész/társadalmi aktivista rövid előadása színesítette. A kolozsvári társadalmi mozgalmak (flashmobok, tüntetések) jól ismert vezéregyénisége a társadalmi gerilla és az általuk szervezett megmozdulások ideológiai alapjait, eszméit ismertetve, teret hagyva az érdeklődők kérdéseinek.

 

Az előadássorozat késő este kerekasztalbeszélgetéssel zárult, amely keretében a Váróterem Projekt független társulat színészeivel beszélgettünk. Szociológia és művészet lehetséges találkozási felületeit keresve egy sor közös kérdést sikerült felvetnünk és megvitatnunk, a két moderátor Csata Zsombor és Zsigmond Andrea szociológusok segítségével.

 

A konferencia szervezői: Max Weber Társadalomkutató Alapítvány, a Max Weber Szakkollégium és a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munkásképző Intézete.

A konferencia támogatója: Communitas Alapítvány.

Sajtóvisszhang:

  • Kollektív kivétellel csapnak le a kultúrgerillák (manna.ro)
  • A diákélet árnyékosabb oldala (krónika.ro)
  • Szubkultúra = ízléskultúra (szabadság.ro)

Támogatóink

BGA logo 2022

 

 

Communitas logo vizszintes sotet hatteren

© Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány 1998-2024.

Search