ALTER-NATIVE filmfesztivál Kolozsváron

Csütörtökön este a Babes-Bolyai Tudományegyetemen kerül sor az  ALTER-NATIVE 18. díjnyertes alkotásainak vetítésére. A fesztivált bemutatja Kósa András László, szervező. Az est házigazdája Péter László, egyetemi oktató.

Szervezők: a  Babes-Bolyai Tudományegyetem  – Szociológia és Szociális munkásképző Kar, a Maros megyei MADISZ, a Magyar Köztársaság sepsiszentgyörgyi Kulturális Koordinációs Központja.
 
A vetítés ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk! A filmek eredeti hanggal, angol felirattal kerülnek vetítésre!
 
Az ALTER-NATIVE Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál az utóbbi közel két évtizedben nemcsak a szűkebb régiónkban, hanem egész Európában, valamint a világ más tájain élő filmalkotók számára is bemutatkozási, találkozási alkalommá vált. A fesztivál célja támogatni a független önkifejezést, a média-piac tömegtermékeivel szembeni egyéni alternatívákat. A rendezvény a kezdetektől egyik fő feladatának tekintette a romániai és a magyarországi filmalkotók szakmai találkozását, valamint az együttműködésre való ösztönzést.
 
Az ALTER-NATIVE természetes módon tekint egyaránt érvényesnek és hitelesnek egymástól gyökeresen eltérő filmkategóriákat és filmes gondolkodásmódokat. A témaválasztás és a műfaj teljesen szabad. A fesztiválra benevezhetők az utóbbi három évben készült film/videó alkotások, melyeknek időtartama nem haladja meg a 30 percet.
 
Az est folyamán levetítésre kerülő filmek:
 
A RADIO ROMANIA CULTURAL DÍJA
Koldo Almandoz: Kacsaátkelőhely (Spanyolország)
Eredeti cím: Ahate Pasa
Idő: 12’
Gyártási év: 2009
Szinopszis: Hirtelen kacsák szelik át a képernyőt
 

 

AZ ERDÉLY TV DÍJA
Bastien Dubois: Madagaszkár, egy útinapló (Franciaország)
Eredeti cím: Madagascar, Carnet de Voyage
Idő: 11’30”
Gyártási év: 2009
Szinopszis: Egy útinapló, amely egy európai utazó útját írja le, aki a Farmadihana hagyományaival találja magát szemben. A naplólapjai forognak és Madagaszkár buja térképét láthatjuk, mielőtt bemutatják nekünk a malagaszi kultúrát.
 

 

SIMÓ SÁNDOR EMLÉKDÍJ A LEGJOBB DIÁKFILMNEK - FELAJÁNLÓ A MAROS MEGYEI MADISZ A ROMÁN NEMZETI FILMINTÉZET TÁMOGATÁSÁVAL ÉS AÁRY TAMÁS LAJOS OKTATÁSI OMBUTSMAN ÁLTAL FELAJÁNLOTT TED LAPIDUS TÖLTŐTOLL
Milan Urbajs: Mátyás király (Szlovénia)
Eredeti cím: Kralj Matjaz
Idő: 26’40”
Gyártási év: 2009
Szinopszis: A dokumentumfilm kortárs hőse, Joze Broman, már megtette, amit lehetett. Megmentette a világot.
 

 

A ROMÁN NEMZETI FILMINTÉZET DÍJA
Nagypál Orsi: Paktum (Magyarország/Nagy-Britannia)
Eredeti cím: Naked Pact
Idő: 17’
Gyártási év: 2009
Szinopszis: Egy titokzatos rúdtáncosnő és egy férfivá váló fiú találkozása egy lepukkant budapesti sztriptíz bárban meglepő fordulatot hoz, amikor felismerik egymást a „civil” életükből. Vajon megtudják-e úszni a kínos leleplezést?
 

 

A MŰVELŐDÉSÜGYI MINISZTÉRIUM DÍJA
Adrian Sitaru: A kalitka (Románia)
Eredeti cím: Colivia
Idő: 17’10”
Gyártási év: 2009
Szinopszis: Történet Alexről, aki egy beteg galambot talál az utcán és hazaviszi, ám otthon apja heves tiltakozásába ütközik. Ádáz viaskodás utána galamb otthonra talál az erkélyen, de Alex most egy kalitkát is akar.
 

 

AZ ALTER-NATIVE 18 NAGYDÍJA – FELAJÁNLÓ MAROSVÁSÁRHELY VÁROS
Alberto Dorado: Elvesztődve (Spanyolország)
Eredeti cím: Perdido
Idő: 4’
Gyártási év: 2010
Szinopszis: A film Nyugat-Afrika végtelen tájaira, sivatagjaira visz el bennünket. Alighogy odaérünk, találkozunk Saliouval, a nyolc éves szomáliai kisfiúval, aki úgy tűnik, hogy elvesztődött. Épp most futott össze egy ENSZ őrjárattal. Ez lenne az ő szerencsés napja? Egy kamerapásztázás megmutatja nekünk a valóságot…

Támogatóink

BGA logo 2022

 

 

Communitas logo vizszintes sotet hatteren

© Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány 1998-2024.

Search