III. Bajnokok Ligája

3bajnokokligaja2012. január 20.-án megrendezésre került a III. „Bajnokok ligája", amelyen az erdélyi magyar egyetemisták legjobbjai közül mérkőztek meg tizenketten.

Az előadások különböző társadalmi helyzeteket és problémákat tárgyaltak, mint például: az éghajlatról szóló cikkek a romániai portálokon, szociális vállalkozások Romániában, új jogi rendelkezések a vagyonkezelésről, érdekképviselet az Európai Parlamentben, politikai pártok a posztmodernizmus időszakában, román- magyar kapcsolatok a kommunizmus idejében. Előadást tartottak továbbá Kornis Anna grófnő naplójáról, Imreh István történetszemléletéről, a gegesi temető kegyeleti helyszíneiről, a folklórkutatás és annak konfliktus helyzeteiről, az általános iskolai irodalom tankönyv sztereotipikus családképéről, és a kolozsvári színházról a XIX. század végén.

Az előadásokhoz a zsűrik kérdéseket és megjegyzéseket fűztek, melyekre az előadók igyekeztek válaszolni, és a tanácsokat megfogadni.

Az első díjat Fodor János vehette át a „Román-magyar kapcsolat a kommunizmus időszakában – Az 1958 – 1959-es találkozó körülményei és következményei " című előadásával. Különdíjban is részesült az Etnokulturális Kissebségek Forrásközpontja által.

Második helyezést ért el Berecki Beáta Hajnalka „Az éghajlatváltozás médiareprezentációja: aktuális trendek romániai portálokon" című dolgozatával.

Harmadik helyen végzett Both Noémi- „Töredékek Imreh István történetszemléletéről "című előadásával és Nagy Zsolt „A halott-tisztelet kegyeleti helyszínei: társadalmi differenciálódás a gegesi temetőkben" című dolgozatával.

Dicséretben részesült Nagy Anna „Apád mondja meg. Sztereotipikus családkép az általános iskolai irodalom tankönyvben" című előadásával.

A konferenciát a Max Weber Szakkollégium és a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munkásképző Intézet szervezte.

A konferencia nem jöhetett volna létre a Kvantum Research, Vidékkutató Központ, Promoter Consult Center, ISPMN, és a KMDSZ támogatása nélkül. Köszönjük!

Külön köszönet Kiss Dénesnek, aki nélkül nem jöhetett volna létre a „Bajnokok Ligája III" Társadalomtudományi Konferencia.

Sajtóvisszhang:

Bajnokok Ligája - A legjobbak konferenciája (szabadsag.ro)

III. Bajnokok Ligája Társadalomtudományi Konferencia (kmdsz.ro)

III. Bajnokok Ligája Társadalomtudmányi Konferencia Kolozsváron (transindex.ro)

Támogatóink

BGA logo 2022

 

 

Communitas logo vizszintes sotet hatteren

© Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány 1998-2024.

Search