Szociológus Napok

A Szociológus Napok a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézet és a Max Weber Szakkollégium háromnapos rendezvénye, melyet immár nyolcadik alkalommal szerveznek meg a kar diákjai és oktatói.

A rendezvény olyan tevékenységeket, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket tartalmaz, melyekkel formális egyetemi keretek között nem találkozhatunk. Főként aktuális és közéleti, szociológiailag megközelíthető, témákat feldolgozva, erdélyi és külföldi, elismert szakemberek hozzájárulásával. A Szociológus Napok célja továbbá a szociológiai nézőpont széleskörű megismertetése, illetve a szociológus szakma népszerűsítése. A rendezvény célcsoportja a Kolozsváron élő fiatalok, a kar és más társadalomtudományi szakok hallgatói, valamint az adott témák iránt érdeklődő személyek.

10. Szociológus Napok - Élet a koronavírus-járvány alatt és után

1 fotos plakat 2020A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete, a Max Weber Szakkollégium, a KAB Szociológia és Demográfiai Szakbizottsága és a RODOSZ szervezésében idén is megszervezzük a 10. Szociológus Napokat, ami – igaz, nem szándékosan – igazán különleges lesz, ugyanis otthonunk kényelméből, online lehet részt venni az előadásokon május 4-6-án, naponta 15/16-18,30 órák között!

Az idei témánk: Élet a koronavírus-járvány alatt és után. Előadóink a járvány társadalmi hatásairól, értelmezéseiről, a lehetséges következményekről fognak beszélni. A láthatóvá váló gondoskodásról és a román nyelvoktatásról is lesz szó. Az idén először a szociális munka napját az esemény részeként ünnepeljük. Ezen áttekintjük a szakma fejlődését a rendszerváltástól napjainkig és igyekszünk megfogalmazni, mik az aktuális kihívások a területen.

A konferencia online rendezvény, a résztvevők otthonról jelentkeznek be, és a Zoom előadás segítségével élőben beszélgetnek, a meghívottaknak lehetőségük van kérdéseket feltenni az előadás után.

A részletes program a www.szociologusnapok.ro oldalon tekinthető meg. Az előadásokat élőben a Szociológus Napok Facebook-oldalán közvetítjük.

9. Szociológus Napok Kolozsváron

A rendszerváltás 30 év után, az ifjúság és a munka változó világa
Helyszín: Kolozsvár, BBTE Sociologica épülete, Dosztojevszkij (volt Szántó/Plugarilor u. 34).

A BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete, a Max Weber Szakkollégium, a KAB Szociológia és Demográfiai Szakbizottsága és a Romániai Magyar Doktorandusok és Fiatal Kutatók Szövetsége (RODOSZ) szervezésében 2019. április 15-17. között került sor a 9. Szociológus Napokra Kolozsváron.

A rendezvény olyan tevékenységeket, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket foglalt magába, melyekkel formális egyetemi keretek között nem találkozhatunk. Az idei előadások az aktuális, közéleti kérdéseket egy nagyobb, az 1989. évi rendszerváltás óta eltelt, mintegy 30 éves perspektívába helyezve tárgyalják.

A rendezvényen mintegy 24 előadó vett részt, közöttük olyan erdélyi és külföldi, főleg magyarországi szakemberek, akik a társadalomkutató szakma jeles képviselői. A Szociológus Napok célja továbbá a szociológiai nézőpont széleskörű megismertetése, illetve a szociológus szakma népszerűsítése. A rendezvény célcsoportja viszonylag tág, a Kolozsváron élő értelmiségiek, fiatalok, diákok, akik a tárgyalt témák iránt érdeklődnek.

VIII. Szociológus Napok

3 46A VIII. Szociológus Napokat március 6-8-án szervezte meg a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány és a BBTE Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete. A három napos rendezvény tematikus napok köré szerveződött: első nap fő témái a sport társadalmi kérdései voltak, a második nap a munkaerőpiaci rugalmasság, míg a záró napon a vallás és a radikalizmus voltak a középpontban. A három nap során előadásokra, kerekasztalbeszélgetésekre, kiállításokra került sor.

A rendezvény első számú célcsoportja az egyetemisták voltak, főként a társadalomtudományi szakos hallgatók (szociológia, szociális munka, antropológia, emberi erőforrás menedzsment), de ugyanakkor szívesen látottak voltak mások is, akik az idei témák iránt érdeklődtek. A Szociológus Napokat, mint tanórán kívüli tevékenységeket, fontos lehetőségnek tekintjük a diákok életében, mivel olyan témákat dolgozunk fel, amelyekre a tanév alatt kevésbé van lehetőség, és a diákok a saját tanáraikon kívül meghívott szakemberekkel is találkozhatnak. Fő célunk a szociológiai látásmód népszerűsítése a szélesebb közösségben, különböző társadalmi problémák tematizálása (az előadásokon és kerekasztal-beszélgetéseken keresztül), valamint a szociológusi pálya promoválása.

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.