Erdélyi Magyar Középiskolások 2020

Középsulis vagy (vagy ismersz erdélyi középsulisokat) és szeretnéd jobban érteni, mire használják a 9-12. osztályosok az internetet és az okostelefonjukat, illetve, hogy mennyire környezettudatosak? 📱🌍

Ha igen, kérünk segíts az Erdélyi szintű kutatásunkban, amiből hamarosan ti is és mi is megtudhatjuk ezeket. Ha idődből kitelik az otthoni önkéntes karantén alatt, kérünk, töltsd ki az alábbi kérdőívet!

https://maxweber.ro/kutatas/index.php/423932?newtest=Y

Sokat segíthetsz azzal is, ha megosztod a posztot és elküldöd üzenetben 9-12 osztályos ismerőseidnek! LEGYETEK TI AZOK A SZERENCSÉSEK A BARÁTAIDDAL, akik a kitöltéssel, illetve a megosztással VIBE Fesztivál bérletet nyernek! A kitöltők között összesen 7️ VIBE bérletet sorsolunk ki, valamint további 3️-at a megosztók között. A kitöltők és megosztók között pedig 🔟 db 50 lejes fogyasztást🍹 is kisorsolunk, illetve minden kitöltő, aki ebben a periódusban vásárol VIBE bérletet, 20 százalékos kedvezményben részesül.✨

Köszönjük a segítségeteket! Találkozunk a VIBE-on!

Electric Castle

Az Electric Castle-kutatás ötletét az évek óta megszervezésre kerülő Sziget és Félsziget Fesztivál-vizsgálat sorozata ihlette. A fesztiválkutatások kiváló terepnek bizonyulnak napjaink fiataljainak megismeréséhez: a fiatalok szabadidős tevékenysége mellett egy sor, a fiatalokat aktuálisan érintő kérdéskör vizsgálata is lehetővé válik.

Az Electric Castle Fesztiválon 2016-ban második alkalommal került sor kérdőíves adatfelvételre, amelynek célja a fiatalok fogyasztói profiljának megrajzolása. Kutatásunkkal alapvetően a következő kérdésekre próbálunk meg választ kapni:

 • Milyen fogyasztói, illetve életstílus szerinti csoportok különböztethetők meg?
 • Mi jellemző az egyes csoportok fogyasztói státusára/magatartására?
 • Milyen a fesztivál szolgáltatásainak megítélése?

Karrier Panel 2015 – életpálya-vizsgálat 2015

A Karrier Panel kutatás 2015-ben kezdődött és a terveink szerint négy év múlva, 2019-ben folytatódik. A kutatás célja az erdélyi magyar fiatalok életpályájának vizsgálata, konkrétabban a különböző karrier-erőforrások szerepét szeretnénk felmérni a fiatalok szakmai pályájának alakulásában.

Első lépésben az erdélyi magyar középiskolások önkéntességét, iskolán kívüli tevékenységeit és pályaválasztását vizsgáltuk.

A megyei tanfelügyelőségek nyilvántartása alapján egy 1293 iskolai osztályból álló mintavételi keretet állítottunk össze, innen került kiválasztásra 80 osztály, területileg és az iskola nyelvére (önálló magyar / vegyes) reprezentatív módon. Végül 51 osztályt sikerült lekérdezni székelyföldi és észak-erdélyi megyékben. Összesen 1109 középiskolás diák töltötte ki a kérdőívet.

A kutatás a Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézetének együttműködésében valósult meg. Az első felmérés megvalósításában Olaru Júlia, Rusu Szidónia végzős egyetemi hallgatók, Csifó Tibor másodéves egyetemi hallgató, valamint a szociológia, emberi erőforrás menedzsment és antropológia szakos első- és másodéves hallgatók vettek részt. Kutatásvezető dr. Dániel Botond szociológus, óraadó tanár.

A kutatás eredményéből eddig két tanulmány, két szakdolgozat és egy Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia dolgozat született, ezen kívül a kutatás eredményeit az Erdélyi Társadalom folyóirat 2015-ös műhelykonferenciáján és a BBTE Szakkollégiumi Nyílt Napok 2016 interdiszciplináris műhelykonferenciáján is bemutattuk.

Publikációk:

 • Rusu Szidónia (2017): Vallási mintázatok középiskolások körében in Bodó Barna (szerk): Erdélyi magyar civil évkönyv 2016-2017, Kolozsvár, MCSZESZ, 159-171
 • Vita Emese (2017): Erdélyi magyar középiskolások jövőtervei, különös tekintettel a továbbtanulás feltételeire, Kisebbségi Szemle, 2017/4, 93-112
 • Olaru Júlia (2015): Az árnyékoktatás vizsgálata az észak-erdélyi és székelyföldi középiskolások körében, Erdélyi Társadalom, 13(2), 2015/2, 85-106
 • Rusu Szidónia (2015): Önkéntességi mintázatok az észak-erdélyi és székelyföldi középiskolások körében, Erdélyi Társadalom, 13(2), 2015/2, 107-125
 • Olaru Júlia (2015): Az árnyékoktatás vizsgálata az észak-erdélyi és székelyföldi középiskolások körében. Szakdolgozat. Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Szociológia és Szociális Munka Kar, Szociológia szak
 • Rusu Szidónia (2015): Önkéntességi mintázatok az észak-erdélyi és székelyföldi középiskolások körében. Szakdolgozat. Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Szociológia és Szociális Munka Kar, Szociológia szak
 • Rusu Szidónia (2015): Középiskolások önkéntességi hajlama. ETDK dolgozat, XVIII. Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia, Kolozsvár, Szociológia-Politológia szekció – részvétel.

Konferencia előadások:

 • Olaru Júlia: Az árnyékoktatás vizsgálata az észak-erdélyi és székelyföldi középiskolások körében, Ifjúság és Sport a társadalmi változások és kihívások tükrében - Erdélyi Társadalom műhelykonferencia, 2015 november, Kolozsvár, Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány, Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete, KAB Szociológia és Demográfia Szakbizottság.
 • Rusu Szidónia: Önkéntességi mintázatok az észak-erdélyi és székelyföldi középiskolások körébenIfjúság és Sport a társadalmi változások és kihívások tükrében - Erdélyi Társadalom műhelykonferencia, 2015 november, Kolozsvár, Max Weber Társadalomkutatásért Alapítvány, Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Szociológia és Szociális Munka Intézete, KAB Szociológia és Demográfia Szakbizottság.
 • Rusu Szidónia: Önkéntességi mintázatok az észak-erdélyi és székelyföldi középiskolások körében, BBTE Szakkollégiumi Nyílt Napok - Interdiszciplináris Műhelykonferencia, 2016. március 18-19, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár.

Kapcsolódó hírek:

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.